2016. február 9., kedd

Hőmérséklet takaró #1.

De mi a csoda az a hőmérséklet takaró?

Az valami olyasmi, amit elvetemült kézimunkázók készítenek, mert vagy elgurult a gyógyszerük, vagy nagyon ráérnek. Vagy csak simán beleszerettek egy ötletbe, és meg akarják valósítani.

Szóval a hőmérséklet takaró egy olyan munkadarab, amit egy egész évig készítenek. Jellemzően horgolják, de akár kötni is lehet. Jó esetben minden nap horgolnak bele egy sort. Rosszabb esetben pedig nem győzik pótolni az elmaradást. Fontos, hogy legyen egy jó színskála. Meg rengeteg fonal. És hogy rendszeresen mérd a hőmérsékletet Vagy legyen egy jó kis oldal, ahol ezt meg tudod nézni, akár utólag is.

Én a facebookon találkoztam ezzel a bizonyos takaróval, még az elmúlt év legvégén. Mindig szerettem volna egy takarót horgolni. De megijesztett a tudat, hogy hatalmas munka. Rengeteg fonal. És befejezem-e? Nem fogom-e megunni, hogy hetekig ugyan azt kell horgolni?
Aztán szembejött a hőmérséklet takaró. Minden nap a megfelelő szín. Hiába van bomba jó színskálád, mégis lutri az egész, mert az időjárás szeszélyes. Nem mellesleg pedig van melletted egy igazán támogató csapat. Akik szintén hőmérséklet takarót horgolnak. Biztatnak, ha elakadsz vagy éppen gondok merülnek fel. Szóval jó móka az egész. A végeredmény pedig meglepetés.

Tehát némi gondolkodás után belevágtam.
Első akadály: állítsd össze a saját színskáládat. Könnyűnek tűnik ugye? Csak válogasd ki a kedvenc színeidet a kedvenc fonaladból, rendelj hozzá hőmérsékleteket. Na ezt nem lehet megúszni. Néhány órád biztos rámegy.
Második akadály: rendeld meg a kiválasztott fonalakat. Ha van a webshopban. Ha sehol sem találod meg a megálmodott fonalat, akkor hajrá - kezdheted elölről a tervezést. Meg akkor is, ha a kiválasztott fonalat aranyárban árulják.
Harmadik akadály: amíg megérkezik a fonal, és mindenki más már hozzákezdett a saját takarójához. Te pedig csak vársz. Vársz. Vársz. És még mindig vársz. A többiek már le is bontották az első verziót.
És megjön a fonal! Végre, munka!
Belevágsz. Mérsz. Túl nagy lesz. A választott mintával legalább 15 méter lesz.
Újratervezés.
Mintaválogatás.
Megvan az új minta.
Munka.
Hiányos a színskála.
Fonalvásárlás.
Újratervezés.
Munka.

Na itt tartunk most.
Színskála

2016, január
Márciusban mutatom a februárt is.

2 megjegyzés: