2018. augusztus 8., szerda

Cekker újratöltve

Az előző bejegyzésemet azzal zártam, hogy horgolom a piros cekkert. Elkészült. Használatba vettem. Bizonyított. Imádom. 


Mérete közepes. Belefér 2 kg cukor, egy nagy majonéz, tea. Vagy egy fej kelkáposzta, pár paprikával... szóval egy napi bevásárlás a zöldségesnél. Főleg erre használom.

Cekker minta:

Fonal: 73 gramm Catania (00115)
Tű: 3-as
Szükséges készségek:
láncszem horgolása
félpálca horgolása
egyráhajtásos pálca horgolása

Mintaleírás:
A cekker alja egy körlap. Ez készülhet félpálcákkal, ekkor erősebb, tartósabb az alj; vagy egyráhajtásos pálcákkal mint a képen látható szatyoré. 


Kezdés:Varázskörbe, vagy 6 láncszemből kapcsolt körbe 12 egyráhajtásos pálcát horgolunk. Az első pálcát 3 láncszem helyettesíti, a sor végén az utolsó pálcát az emelés 3. láncszeméhez kapcsoljuk kúszószemmel. 
1. sor: Minden szembe szaporítunk. (Sor elején 3 láncszem = 1 erp; sor végét kúszószemmel zárjuk)
2. sor: Minden második szembe szaporítunk. (Sor elején 3 láncszem = 1 erp; sor végét kúszószemmel zárjuk)
3. sor: Minden harmadik szembe szaporítunk. (Sor elején 3 láncszem = 1 erp; sor végét kúszószemmel zárjuk)
4. sor: Minden 4. szembe szaporítunk. (Sor elején 3 láncszem = 1 erp; sor végét kúszószemmel zárjuk)
5. sor: Minden 5. szembe szaporítunk. (Sor elején 3 láncszem = 1 erp; sor végét kúszószemmel zárjuk)
Tulajdonképpen szabályos körlapot horgolunk mindaddig, amíg el nem érjük a kívánt nagyságot. Minél nagyobb az alap, annál nagyobb lesz a cekkerünk.
Ha elértük a kívánt nagyságot, akkor a következő sort relief pálcákkal horgoljuk. 
A következő két sorban minden pálcára egyráhajtásos pálcákat horgolunk, szaporítás és fogyasztás nélkül. Ez lesz a szatyrunk oldala. 


Most következik a hálós rész:
1. sor:
5 lánncszem, majd egy rövidpálca az ötödik egyráhajtásos pálcába. Az első láncszemívbe tegyünk jelölőt, hogy könnyen megtaláljuk a sor kezdetét. Így folytassuk mindaddig, amíg körbe nem érünk. Az utolsó láncszemívet kúszószemmel kapcsoljuk a kezdő láncszemívhez. 
2. sor: 
Folytatjuk az 5 láncszemes ívek horgolását, de most már minden láncszemívet az előző sor íveibe kapcsoljuk rövidpálcával. Az utolsó láncszemívet most is kúszószemmel kapcsoljuk a kezdéshez.
Ezt folytatjuk a kellő magasság eléréséig. Én 18 ilyen sort horgoltam. Nem akartam földig érő cekkert. 😊

Szegély a cekker fülével:
1. sor: Horgoljunk 5 félpálcát az előző kör minden láncszemíve köré. 
2. sor: Minden félpálcára egyráhajtásos pálcát horgolunk, és közben megszámoljuk a szemeket. Ez azért fontos, hogy könnyen kialakítsuk a cekker fülét. 
3. sor: Itt kerül kialakításra a fül. Az előző sorban kapott számot osszuk el hárommal. Az első harmad felére horgoljunk rövidpálcákat, majd horgoljunk annyi láncszemet, amekkora fültet szeretnénk. Ha kézben fogható cekkert szeretnénk, akkor 40-50 láncszemre lesz szükségünk; ha vállra szeretnénk venni a szatyrunkat, akkor minimum 75-80 láncszem kell. A láncszemeket az első harmad végén kapcsoljuk az előző sorhoz. Horgoljunk annyi pálcát, amennyi az előző sor pálcáinak harmada, majd újra annyi láncszemet, minta az első fülhöz. A második fület annyi pálca kihagyása után rögzítsük, mint amennyi pálcát az első fülnél kihagytunk. Horgoljuk végig rövidpálcákkal a maradék pálcákat. 
 Számokkal mondjuk ez így néz ki: ha az utolsó sorban 150 pálcát számoltunk, akkor 25 rövidpálcát horgolunk, majd 50 láncszem (rövid fül) 25 rp kihagyása után az 50. szembe rögzítjük a fület. 50 rövidpálca meghorgolása után ismét 50 láncszem (fül), amit 25 pálca kihagyás után rögzítünk, majd végighorgoljuk rövidpálcával a maradék 25 pálcát.  

4. sor: Rövidpálca minden pálcára. A fül láncszemeire is. Itt horgolhatunk úgy is, hogy nem a láncszembe öltünk, hanem a láncszemek köré. 
5. sor: Rövidpálca minden pálcára. Most már a fülnél is a pálcákba öltünk, akkor is, ha az előző körben a láncszemek köré horgoltunk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése